Villámcsapás hatása a számítógépeinkre

Hogy mi is az a villám?

villám nagy energiájú, természetes légköri elektromos kisülés. Keletkezhet felhő–föld és felhő–felhő között is. Áramerőssége általában 20-30 000 amper, ami kivételes esetben meghaladhatja a 300 000 ampert is.

Számítógépeinkre, elektromos eszközeinkre hatással lehet egy közeli villámcsapás?

Erős villámlással, mennydörgéssel járó zivatarok után, ha azt észleljük, hogy elektromos-elektronikus berendezéseink nem működnek, joggal gyanakodhatunk arra, hogy a károkat a villámlás okozta.

 

Hogyan előzhetők meg a villámcsapás okozta másodlagos hatások?

Aki igazán óvatos és elővigyázatos, az már a zivatar közeledtekor áramtalanítja a kényesebb elektronikus berendezéseit – a kikapcsolás nem elég, a csatlakozókat is érdemes kihúzni a konnektorból. Szintén jó módszer lehet a túláramtól védő elosztók, hosszabbítók használata (ezek nem is túl drágán a műszaki áruházakban beszerezhetők), számítógépek esetében pedig a szünetmentes áramforrás is megfelelő védelem lehet (de magát a szünetmentes tápot ekkor még nem védi semmi).


Zivatar közben semmiképpen ne használjunk ölben tartott, és a töltőjére csatlakoztatott laptopot, ezzel még saját magunk egészségét is veszélyeztetnénk.

 

Mit tehetek, hogy ne okozzon nagy kárt a villám a számítógépemben?

Érdemes olyan túlfeszültségvédőt elosztót beszerezni ami időben lekapcsolja az áram útját. Ilyen eszközök bőven vannak a TZteam Számításcenikai üzlet kínálatában. Ide kattintva megtekinthetőek és azonnal rendelhetőek is.

Fontos, hogy legyen mentés az adataimról!

Ez egyébként is fontos, de ilyenkor amikor villámlik különösen számít, hogy van-e mentésünk a képeinkről, dokumentumainkról. Sokszor elég egy pendrive is, de aki nagyobb figyelmet fordít az adatai megóvására, vásárol egy USB-s külső winchestert.

Most ilyen is van akciós áron a TZteam kínálatában.

Ez most nagyon akciós (még van néhány darab a készletünkön): 320GB USB winchester bruttó 6 900 Ft -os áron.

Kérhetek visszahívást a számítógépes szakemberektől?

Igen. A következő űrlapot kitöltve munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot. Az űrlap elküldése után kap egy megerősítő levelet és jelentekezünk is hamarosan.